статьи

Хвиля нападів на українських журналістів 2020 (ч.2)

Свобода слова в Україні

Статья. Свобода слова в Україні

В квітні-травні 2020 року Україною прокотилася хвиля нападів на українських журналістів. Публікуємо другу серію матеріалів про небезпеку працювати журналістом в Україні.

Початок читайте у першому матеріалі "Хвиля нападів на українських журналістів 2020 (ч.1)".
 
1 травня 2020 року журналіста Микиту Книша жорстоко побили у Харкові після виклику поліції через порушення карантину. У працівника ЗМІ велика гематома під правим оком та забої тулуба.
 
Спочатку, коли журналіст Книш побачив вечірку на парковці біля метро, він почав це знімати на відео. Потім, почав брати інтерв'ю в учасників щодо порушення закону через недотримання умов карантину. Частина порушників виправдовувалася, частина відмовилася спілкуватися, інші - ображали журналіста у відповідь на його журналістське питання.
 
Після зйомки сюжету, Микита Книш викликав поліцію, щоб правоохоронці відреагували на порушення. Однак, поліція, що приїхала на виклик, нічого не зробила та заявила журналісту, що не має підстав для впливу громадян на парковці. Та це й не дивно. Адже це місце зустрічі у Харкові дітей багатіїв. А правохоронці в Україні обслуговують владу та олігархів з їхніми сім'ями.
 
Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко заявив про цей напад у Facebook: "За словами Микити, він вирішив зняти на відео порушення умов карантину – бурхливе нічне життя на парковці коло станції метро Наукова, де любить проводити дозвілля "золота молодь".
 
Також на відео записана тривала розмова журналіста із поліцією, де він переконує про необхідність реагування, а правоохоронці відмовляються. Начебто через те, що "урядова постанова про карантин – це рекомендація, а не вимога". Врешті, поліція поїхала, а порушники карантину напали на журналіста та жорстоко побили. Також нападники відібрали у працівника ЗМІ телефон та рюкзак із ноутбуком та особистими речами.
 
Далі, журналіст Книш викликав поліцію вже через напад та поїхав до лікарні знімати побої. Харківська поліція запевняє, що шукає нападників. За законом, кривдникам загрожує ч.2 ст.187 (розбій) та ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального Кодексу України. Максимальне покарання згідно з санкціями статей передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна. Однак, на превеликий жаль, закон в Україні діє вибірково.
 
26-го квітня 2020 року у місті Тетіїв на Київщині зловмисники побили вікна, кинули пляшку з бензином до будинку журналіста Ігора Савлука та облили займистою рідиною двері. Спалаху не відбулося, ніхто з господарів не постраждав, бо на той момент нікого не було вдома. Працівник ЗМІ переконаний, напад на його будинок пов'язаний з його журналістською діяльністю. Конкретно, сталося це через постійні конфлікти з мером Тетіїва. Місцевій владі не подобається, що журналіст висвітлює усі проблеми міста на білоцерківському телеканалі Channel45.
 
За словами журналіста Ігора Савлука, перед нападом, йому також зателефонували і говорили "припинити займатися тим, чим займаєшся, тому що наступного разу буде "зажигатєльно".
 
Ігор Савлук, журналіст: "Це вже другий випадок, коли мені розбили вікно. Перший був ще десь у 2015 році. Тоді мер випустив за кошти бюджету буклет зі своїм "звітом", в якому було подано недостовірну інформацію. Наприклад, написано, що відремонтували вулицю. А я з камерою пішов туди і просто запитав людей, чи бачать вони ремонт. Відповідно, зробив сюжет, де люди обурювалися, що жодного ремонту не було. Після цього ввечері у вікно влетів камінь".
 
Останнім часом Савлук знімає матеріали про те, як в Тетіїв везуть сміття зі Львова, чому є докази в поліції. За словами журналіста, правоохоронці закривають на це очі  "через домовленість міського голови з прокурором Білоцерківського району". А кілька днів тому журналіст зняв на відео розмову чиновників.
 
Ігор Савлук, журналіст: "Я побачив у дворі військомату автомобіль мера. А оскільки він постійно уникає зустрічей зі мною, то пішов подивитися. Відразу ввімкнув камеру на мобільному телефоні. І натрапив на таку картину: мер, його заступник, два прокурори і військовий комісар сидять за столом... Кажу: "ви що тут, коронавірус проганяєте?" Мер почав у мене виривати телефон, наздоганяти... Я встиг вскочити в машину. Але зрозумів, що так просто це не закінчиться, тому дружині сказав забирати документи і техніку і ми поїхали з міста. А як повернулися - побачили розбите вікно. Розбили вночі з п'ятниці на суботу...".
 
Поліція шукає винних та навряд чи знайде - представників влади в Україні ще ніколи не карали за напади на журналістів.
 
В Україні з початку року нападали на 15 журналістів. Це офіційно зафіксовані випадки, про які працівники ЗМІ повідомили правохоронцям. У більшості інцидентів постраждали жінки - 10 журналісток стали жертвами атак. Одним з найбільш резонансних злочинів став підпал авто кореспондента Радіо Свобода.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x