статьи

12 журналістів вбито під час війни РФ проти України

Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України

Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України

За місяць війни в Україні російські окупанти вбили 12 журналістів. 10 працівників ЗМІ отримали поранення. Таку інформацію оприлюднила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова. Проти ще 56 журналістів скоєно злочини. Шість журналістів було викрадено. Серед загиблих журналістів троє іноземців - громадянин США, громадянин Ірландії та громадянка Росії. Загалом з 24-го лютого цього року російські військові вчинили 148 протиправних дій щодо журналістів.

Першим журналістом, якого вбили російські окупанти став Брент Рено, американський журналіст видання Time. Це сталося 13-го березня 2022 року. Разом з двома іншими журналістами Брент Рено їхав в автомобілі на виконання редакційного завдання. Авто було розстріляне російськими військовими. В результаті - Рено загинув, двоє його колег отримали поранення. При собі у Брента Рено було прес-посвідчення New York Times. Журнал Time підтвердив, що журналіст та документаліст Брент Рено працював на видання та загинув під час роботи в Ірпені поблизу української столиці. Окрім журналістики, Брент Рено займався кінорежисурою. Був лауреатом премій Пібоді та Дюпон. Впродовж останніх двох десятиліть разом зі своїм братом Крейгом продюсував фільми та телепрограми. Брент Рено відомий розповідями гуманістичних історій із різних гарячих точок світу - Іраку, Афганістану, Єгипту, Лівії. Йому було лише 52 роки.
 
Також 15-го березня 2022 року в селі Горенка під Києвом під час виконання редакційного завдання загинули ірландський оператор FoxNews П"єр Закревський та українська журналістка Олександра Кувшинова. Вони потрапили під обстріл російської артилерії.
 
При виконанні редакційного завдання під час обстрілів російських загарбників загинула Оксана Бауліна, журналістка російського опозиційного видання The Insider. Це сталося на київському Подолі. Вона знімала руїни Подільського району столиці після обстрілу російськими окупантами та потрапила під новий ракетний обстріл. Двоє людей, які супроводжували журналістку, ранені та госпіталізовані. Відомо, що Оксана Бауліна була випусковим редактором на сайті "Відкрита Росія", працювала у штабі російського політика Олексія Навального, у "Фонді боротьби з корупцією", була одною з творців ютуб-телебачення Навального. Рік тому Бауліна залишила Росію та переїхала жити до Польщі.
 
 
На швейцарського фотожурналіста Гійом Бріке напали російські солдати біля села Водяно-Лорине Миколаївської області. У нього стріляли чотири рази, а після забрали гроші, три телефони, ноутбук, відеокамеру та карту пам’яті зі зробленими фотографіями. Після інциденту, його керівництво вимагало негайно повернутися до Швейцарії. Однак журналіст відмовився.
 
В Запорізькій області російські окупанти заарештували співробітницю інформаційного агенства УНІАН Ірину Дубченко. За словами її колеги Якова Носкова: "Ірину звинувачують у підтримці українських військових. Як кажуть люди, Іру здали місцеві жителі. Зараз її вивезли у Донецьк для проведення так званих "слідчих дій". За кілька днів до арешту, журналістка встигла відправити свою маленьку доньку до батьків у Запоріжжя."
 
Щоб змусити редактора інтернет-видання "РІА-Мелітополь" Світлану Залізецьку відмовитися від патріотичної позиції, окупанти викрали з дому її 75-річного батька Йосипа. Пошуки старенького поки не дали результатів.
 
 
21-го березня 2022-го року визволили з російського полону українську журналістку hromadske Вікторію Рощину. Нині вона на підконтрольній українському уряду території й прямує до Запоріжжя, де має зустрітися з рідними. Проросійські ЗМІ та Telegram-канали поширювали відео, в якому Вікторія Рощина під примусом заперечує свої претензії до російських спецслужб, які тримали її в полоні, й каже, що нібито вони врятували їй життя. Однак, за словами самої журналістки, цей запис був зроблений під тиском російських силовиків та став умовою звільнення. Вікторія Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході й півдні України усі дні російсько-української війни. Зокрема, Рощина спеціально поїхала до окупованого Енергодару, щоб розповісти про ситуацію у місті після захоплення окупантами найбільшої атомної електростанції Європи (ЗАЕС).12-го березня редакція hromadske не змогла вийти з Рощиною на зв'язок. За даними редакції, на той момент журналістка перебувала в тимчасово окупованому Бердянську. Ймовірно, 15-го березня журналістку затримала ФСБ Росії.
 
Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова нагадала, що лише 25 березня під час зйомок розбомбленого Чернігова під обстріл потрапили знімальні групи українського телеканалу "1+1" та турецького TRT World. Осколкове поранення отримали відомий український військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії
Статья. Порошенкові надіслали поштою підозру у державній зраді, ДБР
Порошенка підозрюють у держзраді: хронологія подій


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: