статьи

Порошенка підозрюють у держзраді: хронологія подій

Порошенкові надіслали поштою підозру у державній зраді, ДБР

Статья. Порошенкові надіслали поштою підозру у державній зраді, ДБР

Народному депутату від "Європейської солідарності" та екс-президенту Петру Порошенку офіційно оголошено підозру про державну зраду та сприяння тероризму. Спочатку слідчі Державного Бюро Розслідувань намагалися вручити її особисто. Однак, за словами представників ДБР, колишній глава держави втік від них. 17-го грудня 2021-го року Порошенко виїхав за кордон. Тож, 20-го грудня вже минулого року йому надіслали підозру поштою.

Вручення підозри. На кадрах, опублікованих у соціальних мережах, видно, що працівник ДБР для вручення підозри екс-президентові Порошенку особисто прийшов під стіни Верховної Ради. Утім, побачивши службовця, Петро Порошенко хутко сів до свого Mercedes, підганяючи водія, і поїхав геть. Згодом, на сайті пресс-служби ДБР, з"явилася наступна інформація: "У зв’язку із неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи)".
 
В чому звинувачують Порошенка? Підозра містить 32 сторінки. В ній йдеться, що екс-президент Петро Порошенко підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичних організацій) Кримінального кодексу України. Слідство, яке проводила Служба Безпеки України, дійшло висновку, що під час виконання повноважень 5-го Президента України Порошенко поставив Україну в енергетичну залежність від Росії та підконтрольних їй ватажків "ДНР/ЛНР".
 
Суть підозри. Дане кримінальне провадження одразу охрестили "вугільною справою." Мовляв, підозрюваний сприяв у закупівлі вугілля для України з тимчасово окупованих територій у терористичних організацій ДНР та ЛНР. Такі дії прокоментували у офісі Генерального Прокурова Ірини Венедіктової ще у жовтні 2021-го року та назвали державною зрадою.
 
Ірина Венедіктова, Генеральний Прокурор України: “Окремі українські політики та високопосадовці в розпал війни грали на стороні Росії, нехтували інтересами України та будували спільні з терористами схеми. Це дійсно питання, яке ми вивчаємо, досліджуємо, доводимо системно".
 
За основу підозри Петру Порошенку взяті покази свідків, висновки судових експертиз, аудіофайли, документи, на яких зафіксована інформація періоду 2014-2015 років.
 
Анатолій Буліч, начальник управління Головного слідчого управління СБУ: “У своїй сукупності вони свідчать, що Петро Порошенко, перебуваючи в той час на посаді Президента України, використав надані йому повноваження та інструменти впливу, щоб контракти з ПАР були розірвані. А потім на вимогу представників РФ організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних територій”.
 
За версією слідства, протягом 2015-го року з України до ДНР та ЛНР було перераховано за вугілля близько 200 мільйонів гривень. Додатково сплачувалася готівка, обсяг якої невідомий. Всього, як стверджують слідчі, планувалося сплатити більше 3-х мільярдів гривень. Такі дії Петра Порошенка допомагали Російській Федерації та террористичним організаціям у підривній діяльності проти України. Тому, слідчі вважають, що це є однією з форм державної зради.
 
Інші фігуранти справи. Окрім екс-президента Порошенка в кримінальній справі фігурують нардеп, голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук, бізнесмен Сергій Кузяра та екс-міністр енергетики  Володимир Демчишин. Медведчуку та Демчишину було оголошено підозри про скоєння злочину ще у вересні-листопаді 2021-го року. Наразі екс-міністр Демчишин переховується від українського правосуддя за кордоном. Віктор Медведчук знаходиться під домашніх арештом.
 
Порошенко поїхав з України. 23-го грудня 2021-го - п’ятого Президента України та лідера партії "Європейська Солідарність" Порошенка викликали на допит. Однак, в цей час він вже був за кордоном, де перебуває і зараз. У партії Європейська Солідарність стверджують, від"їзд Порошенка не має жодного стосунку до вручення підозри. Мовляв, закордонне відрядження їх лідера було заплановане давно і саме нинішня влада свідомо обрала в цей час вручити документ. Адже, у відрядженні Порошенко зустрічався із Вселенським Патріархом Варфоломієм, відвідав міжнародну конференцію у Польщі "Росія – Україна – НАТО: ескалація напруженості на східному фланзі".
 
Захист. Адвокати Петра Порошенка також переконують - їх клієнт нікуди не тікав і повернеться на Батьківщину. Тільки не в ті дати, що хоче прокуратура, а після новорічних канікул разом з родиною. Теж вони прокоментували "вугільну справу". Мовляв, контракт на постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки справді був розірваний. Та це, нібито, було вкрай необхідно через низьку якість африканського вугілля. Адже була загпроза, що Україна залишиться без світла. Як і нардепи з Європейської Солідарності, так і адвокати Порошенка переконані - кримінальна справа проти Порошенка має виключно політичний характер.
 
Ілля Новіков, адвокат Петра Порошенка: "Була потрібна справа, де був би тероризм і Порошенко в одному абзаці. Вони придумали таку історію, що без користі, без будь-якої вигоди для себе, щоб заплатити терористам 200 мільйонів гривень була придумана фіктивна схема постачання вугілля. Але схема ефективна, вугілля справжнє і блекауту та віялових відключень вдалося уникнути лише завдяки цим поставкам”.
 
Сам Порошенко записав та опублікував відеозвернення, де прокоментував вручення йому підозри:
 
Петро Порошенко, 5-й Президент України та народний депутат від ЄС: "Пред’явлення підозри главі держави в державній зраді, фінансуванні тероризму – це перехід червоних ліній".
 
Повернення до України. Спочатку Петро Порошенко переконував громадськість, що повернеться до України в першій половині січня 2022-го року: з"явиться в суді та проведе зустріч із Генеральним прокурором, користуючись своїм правом народного депутата на невідкладний прийом. Тепер, називає нову дату повернення - 17-те січня цього року. Коли ж дійсно повернеться екс-президент Порошенко на Батьківщину невідомо, як і те, чим закінчиться ця справа. 


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x