статьи

Обличчя української армії

Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії

Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії

3-го лютого 2022 року біля Офісу Президента України пройшов мітинг батьків, діти яких загинули під час служби в українській армії. Мітингарі тримали в руках портрети власних дітей, життя яких обірвалося під служби у Збройних Силах України. Організатори акції твердять - неодноразово зверталися до військової прокуратури, правозахисних організацій, Офісу Президента, щоб покарати винних. Однак дотепер ніхто не покараний. Акція мала назву "Мітинг справедливості". Щоб шукати справедливості та зупинити свавілля командирів, згорьовані батьки загиблих військовослужбовців також створили громадську організацію "Родини нескорених". Мітингарі вимагають поновлення розслідування кримінальних справ та покарання винних за загибель їхніх дітей.

Те, що ситуація з дідівщиною, знущаннями в українській армії досягла межі, свідчать події останніх днів. 27-го січня цього року у Дніпрі вночі 20-річний солдат строкової служби Артемій Рябчук з автомата розстріляв караул війсьвослужбовців. 5-ро осіб загинуло, ще 5-ро тяжко поранені. Сталася трагедія на заводі "Південмаш". До цієї стрілянини, у цій військовій частині "дивним чином" відбувалося багато самогубств військових. Однак на них не звертали увагу ані військова прокуратура, ані влада.
 
Стрільця затримали на виїзді з міста в той же день. Під час затримання, Рябчук не чинив спротиву. Навпаки, попросив перехожу викликати поліцію. Наступного дня над Артемієм Рябчуком відбувся суд. Його арештували на 60 діб без права застави. На суді стрілець сказав, що "йому шкода, що він завдав болю потерпілим". За фактом убивств та дезертирства зі зброєю, відкрита кримінальна справа(ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 408 КК). За скоєне, йому загрожує довічне ув"язнення. Розслідують правоохоронці і халатність керівництва Нацгвардії, що призвела до трагедії. Керівник Національної Гвардії Микола Балан взяв відповідальність за розстріл військовослужбовців у Дніпрі та подав у відставку.
 
1-го лютого 2022-го в українських ЗМІ почала з"являтися інформація про самогубство Артемія Рябчука. В свою чергу, у Державному Бюро розслідувань запевнили, підозрюваний під вартою, його життю і здоров"ю нічого не загрожує. Проте мова про суїцид у Рябчука таки була. Тому у камері він знаходиться не один, за ним ведеться посилене спостереження. З ним працюють психологи.
 
Тим часом, українці почали молитися за життя Артемія Рябчука. Мовляв, зараз над його життям може висіти загроза. Оскільки вважають, що він спрацював на випередження.  Багато хто підозрює, що його самого могли ліквідувати. Так думають батьки тих військовослужбовців, які начебто вчинили самогубство у Дніпрі (насправді, батьки переконані, що їхніх дітей просто вбили).
 
Також у соціальних мережах Фейсбук, Телеграм та Інстаграм з"явилися групи підтримки стрільця. Тисячі учасників передають йому до СІЗО їжу, одяг та збирають гроші на адвоката, який погодиться захищати горе-військового в суді. Адміністратори цих груп налаштовані знайти родичів Рябчука, щоб підтримати затриманого морально. Захисники Артемія Рябчука переконані, у всьому що сталося - винна система.
 
Односільчани Артемія Рябчука шоковані через події останніх днів. Переконують Артем завжди був спокійним та розсудливим. Ніколи ні з ким не мав конфліктів. Не пив, не палив, був дуже віруючою людиною. Через віру навіть мав можливість уникнути служби в армії, однак вирішив служити за власним бажанням. Спочатку хлопцеві подобалася служба в армії. Та перед трагічними подіями 27-го січня, Артемій написав листа матері, де скаржився на відсутність дисципліни та порядку у військовій частині. Також писав, що дуже чекає на призначення нового комбата.
 
Крім того, стало відомо, що напередодні у військовій частині, де служив Артемій Рябчук сталася бійка між двома військовими. Артемій зупинив її та поскаржився керівництву на відсутність дисципліни в частині. Командири ніяк не відреагували на скаргу. Та після цього почався буллінг щодо самого Рябчука. Інші солдати називали його "шісткою" та усіляко ображали. Скоріш за все, такий психологічний тиск та знущання могли стати останньою краплею.
 
Багато українців переконані, молоді хлопці не витримують психологічний тиск, буллінг, їх психіка ламається. А якщо додати до переліку ще й фізичне насилля (є численні докази, що керівництво української армії вдається до побиття та тортур військових), психіка молодих людей не витримує. Нерідко це закінчується суїцидом. Або ж, під час тортур, жертва просто гине, а командири все маскують під самогубство.
 
Наразі, Артемію Рябчуку вже найняли нового адвоката. Нею стала правозахисниця Таміла Ульянова. Вже зараз хлопець відмовився від усіх попередніх показань, які, за його словами, він надав "через неякісний захист". На військовослужбовця чекає довгий судовий процес та боротьба. Однак, щоб запобігти тортурам та вбивствам в Збройних Силах України, на лаві підсудних мають опинитися не прості солдати, а їхні керівники. Й довічне ув"язнення має загрожувати саме їм.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Порошенкові надіслали поштою підозру у державній зраді, ДБР
Порошенка підозрюють у держзраді: хронологія подій


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x