статьи

Як лікарі в Україні наживаються на онкохворих

Корупція в українській медицині, Житомир, СБУ

Статья. Корупція в українській медицині, Житомир, СБУ

В Україні виявили чергову корупційну схему, яка за рівнем цинізму перевершила більшість попередніх. Українські лікарі змушували онкохворих купувати дорогі ліки, які вже оплачені державою. Медичні препарати мали видавати хворим безплатно, однак перевертні в білих халатах списували їх та продавали важкохворим за половину вартості. У центрі скандалу - Житомирський обласний онкодиспансер.

Служба Безпеки України виявила у медпрацівників Житомирського обласного онкологічного диспансеру десятки упаковок ліків проти раку. Правоохоронці переконані, що схема з незаконного продажу медпрепаратів існувала як мінімум кілька місяців. Скоріше за все, йдеться про лікувальний засіб "Паклітаксел". Ним лікують рак легенів, яєчників та грудей. Його вартість - кілька тисяч гривень за курс. Повідомляє інформаційна служба ВВС.
 
Корупційний скандал у Житомирі спонукав говорити у соціальних мережах онкохворих по всій Україні. Важкохворі українці скаржаться на корупцію людей у білих халатах та бажання лікарів лише заробляти на їхній біді. Зокрема, на сторінках громадського об"єднання "Афіна. Жінки проти раку" у мережі Фейсбук, користувачі залишили такі коментарі:

  • "Я хімію купувала, а у виписці написали, що все було безкоштовно",
  • "Для деяких лікарів ми просто мішки з грошима, а не хворі",
  • "Не тільки у Житомирі, в інших містах так само".

Також на сторінках цієї громадської організації, хворі діляться досвідом, дають контакти перевірених лікарів та підтримують один одного. А її співзасновниця розповідає про те, як саме лікарі маніпулюють пацієнтами:
 
Вікторія Романюк, співзасновниця ГО "Афіна. Жінки проти раку": "Є випадки, коли закуплені державою ліки медики називають неякісними і натомість пропонують пацієнтам купити препарати у своєї людини. Але хто ж перевіряв якість ліків у цих кур'єрів?".
 
Також пані Романюк каже, що лікарі не завжди кажуть пацієнтам про наявність безкоштовних ліків, які вже оплачені державою. І люди самотужки збирають гроші на дороге лікування, хоча за законом мали б отримати його безкоштовно.
 
На додачу, Вікторія Романюк скаржиться, мовляв, онкохворим не до скарг та боротьби за свої права:
 
Вікторія Романюк, співзасновниця ГО "Афіна. Жінки проти раку": "Бачила дописи про такі збори, писала людям, що ці ліки мають бути безкоштовними. На жаль, онкопацієнти не охоче скаржаться. Багато людей просто не мають ресурсів боротися з такою несправедливістю".
 
Щороку держава виділяє мільйони гривень на лікування онкохворих. У 2021-му році з державного бюджету виділено 1,66 мільярда гривень для дорослої онкології та 228 мільйонів гривень для дитячої. Закуповує ліки державне підприємство "Медичні закупівлі". Закуплені медичні препарати доставляють в лікарні.  Вони безкоштовні.
 
Євген Гончар, державний експерт МОЗ: "Держава виділяє гроші на основні ліки для онкохворих. Майже повністю забезпечуються препарати для хіміо і радіо терапії, та так звані ліки супроводу. Звісно, є певні винятки, є ліки, які не купують".
 
Однак, попри те, що держава витрачає більше мільярда гривень на рік на ліки для онкохворих, цього не завжди достатньо. Інколи хворим доводиться лікуватися власним коштом через відсутність необхідного препарату. Хоча, за словами Вікторії Романюк, ситуація зараз краща, ніж 5 років тому.
 
Вікторія Романюк, співзасновниця ГО "Афіна. Жінки проти раку": "Часто пацієнти змушені купувати деякі препарати за величезні гроші. Мова йде про мільйони гривень.//Ми вимагаємо збільшення бюджету, розширення списку ліків. І дуже прикро бачити, що хтось ще заробляє на тому, що і так мало б бути безкоштовним".
 
За фактом зловживань, у Житомирському обласному онкологічному диспансері, СБУ проводить досудове розслідування. Лікарі відмовляються від будь-яких коментарів журналістам. Лякає те, що подібні ситуації трапляються по всій Україні і винуватці рідко бувають покарані. Як буде цього разу, покаже час...
 
Важлива інформація
 
Повний перелік препаратів, які закупили на 2021 рік, можна подивитися у постанові Кабміну.
 
Відстежувати поставки медпрепаратів у регіони, перевіряти, чи є залишки, чи плануються закупівлі, можна у спеціальному телеграм чат-бот. Назви ліків треба шукати за назвою діючої речовини (МНН).
 
Лікарні також зобов"язані наказом МОЗ на своїх сайтах публікувати інформацію про залишки препаратів і оновлювати ці дані раз тиждень.
 
Для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з нацпереліку безкоштовні на весь період лікування. Під час отримання призначень у лікаря пацієнтам варто поцікавитися, які з ліків входять до нацпереліку. Тобто, які ліки пацієнт має право отримати безкоштовно протягом усього курсу лікування та перебування в стаціонарі. Перевірити, чи входять призначені препарати до нацпереліку, можна на сайті або у мобільному додатку "Ліки Контроль".
 
Національна служба здоров"я радить спочатку дізнатися - чи призначені ліки безоплатні? В разі зловживань, обов"язково писати скаргу до НСЗУ. Її зразок можна подивитися на цьому сайті.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: