статьи

Журналісти вимагають назвати замовника вбивства Ґонґадзе

Вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе, свобода слова в Україні

Статья. Вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе, свобода слова в Україні

16-го вересня цього року минув 21 рік від дня зникнення та вбивства українського журналіста, засновника сайту «Українська правда» Георгія Ґонґадзе. За цей час ім"я журналіста стало символом боротьби за свободу слова в Україні. Тож, щороку в третю п"ятницю вересня відзначають День пам’яті українських журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки. Цей день був заснований у 2007-му році з ініціативи Національної Спілки Журналістів України, на сьомий рік після вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.

16-го вересня цього року вже традиційно журналісти, правозахисники та активісти вшанували пам’ять Георгія Ґонґадзе в Іллінському сквері у Києві. 15-го вересня відбулася панахида за загиблим журналістом-розслідувачем в церкві Святого Миколи Набережного. Георгій був парафіянином цього храму.
 
З нагоди роковин вбивства журналіста та засновника "Української правди" Георгія Ґонґадзе правозахисники та журналістська спільнота вимагають від влади назвати замовників вбивств журналістів:
 
"У 21-ші роковини від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе правозахисні та медійні організації звернулись до влади з вимогою:

  • забезпечити прозоре розслідування справ щодо вбивств журналістів, встановити та назвати замовників убивств;
  • захищати діяльність журналістів;
  • виконати вимоги комітету міністрів Ради Європи, які передбачають налагодження неупередженої та ефективної роботи правоохоронних органів і судової системи;
  • вживати системних заходів, необхідних для захисту права громадян на достовірну та неупереджену інформацію".

 
Правозахисники наголошують на важливості розкриття імен саме замовників замахів на працівників ЗМІ та вбивств журналістів. Прикладом, вбивство журналіста Павла Шеремета 20-го липня 2016-го року та побиття журналіста Дмитра Комарова у 2019-му році, яке призвело до смерті - так і не були розкриті. Замовники дотепер невідомі. Це й провокує безкарність.
 
Звернення підписали такі організації: Премія імені Георгія Ґонґадзе, Український ПЕН, ZMINA, Центр прав людини, ГО "Детектор медіа", Інститут Масової Інформації (ІМІ), Center for Civil Liberties/Центр Громадянських Свобод, Українська Гельсінська спілка з прав людини - УГСПЛ, Харківська правозахисна група (ХПГ), Платформа прав людини, ГО "Львівський Медіафорум", Amnesty International Ukraine.
 
Засновник видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник 16-го вересня 2000 року. У листопаді того року знайшли його тіло без голови. Експерти дійшли висновку, воно може належати журналісту. Через 9 років у Київській області знайшли рештки черепа засновника "Української Правди".
 
15-го березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Ґонґадзе трьох експрацівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років. Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.
 
Поховали тіло вбитого журналіста 22 березня 2016 року в Києві.
 
Замовники вбивства досі не встановлені і не покарані.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x