статьи

Війна Порошенко з журналістами

Петро Порошенко, Денис Бігус, Наталя Мосейчук, Дмитро Гордон

Статья. Петро Порошенко, Денис Бігус, Наталя Мосейчук, Дмитро Гордон

Все почалося з циклу журналістських розслідувань команди bihus.info. В травні та червні 2021-го року Денис Бігус разом зі своєю редакцією випустили в ефір 4 фільми-розслідування про одіозного політика, переговорника у обміні полоненими та кума Володимира Путіна - Віктора Медведчука. Як запевняють автори bihus.info, ці фільми вони зробили на базі отриманих плівок - прослуховування українськими спецслужбами дзвінків політика. Всього - у арсеналі журналістів-розслідувачів опинилося 36 годин аудіо за 2014-й, 2015-й, 2016-й та 2017-й роки. Майже всі розмови на плівках точаться навколо тодішнього Президента України Петра Порошенка.

У фільмах відомий журналіст-розслідувач Денис Бігус разом з колегами викривають, що Віктор Медведчук ніби то був посередником між 5-м Президентом України Петром Порошенком та Президентом Росії Володимиром Путіном впродовж 2014-го - 2017-го років. І це при тому, що між Україною та Росією в цей час точилася кровопролитна війна!
 
Акцентує команда Бігуса й на цинізмі тодішньої влади. Адже, на камери офіційно стверджувалося, що Медведчук займається лише звільненням полонених українців. Однак якщо вірити плівкам, за посередництва кума Путіна, Порошенко вирішував і питання купівлі російського газу для України, доставки вугілля з непідконтрольних територій ДНР та ЛНР в Україну (при цьому, розрахунок здійснювався готівкою, яку бойовикам возила особисто Служба Безпеки України), питання, пов"язане з трубопроводом "Самара-Західний напрямок".
 
На фільми-розслідування одразу відреагував Петро Порошенко та його партія "Європейська Солідарність". В етері власного телеканалу "Прямий", Порошенко назвав їх зомбуванням.
 
Петро Порошенко, екс-Президент України: "Це є класичний зразок не журналістики, а нейролінгвістичного програмування, точніше зомбування, яке не має нічого спільного із журналістикою."
 
Пресслужба «Європейської Солідарності» заявила, мовляв, записи фейкові і все це - чорний піар, який координується Офісом теперішнього Президента Володимира Зеленського. Тобто, у цих фільмів замовний характер і вигідно це політичним опонентам.
 
Обурило Порошенка й те, що начебто журналісти bihus.info не брали коментарів у нього з приводу матеріалу, який планували опублікувати. За словами Порошенка, до пресслужби надійшов лист з проханням «дати коментар до 28 травня, а програма вийшла 24 травня». Однак, варто зауважити, що в самій програмі таки є коментар Порошенко, де він відкинув всі припущення журналістів-розслідувачів щодо зв'язків з Медведчуком. Також Порошенко відхрестився від «обміну» свого заводу у Севастополі на нафтопродуктопровід «Самара – Західний Напрямок» та наголосив, що залучав лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука до перемовин лише заради повернення українських полонених.
 
Петро Порошенко, екс-Президент України: «Я був готовий вести перемовини "хоч з чортом лисим" для звільнення українських заручників з полону бойовиків. Саме тому про повернення наших громадян домовлявся кум Путіна Віктор Медведчук. Хоча можна було обійтись і без участі Медведчука. Проте це була пропозиція, зокрема, і від Путіна – участь його кума у перемовинах».
 
Також Порошенко запевнив, що фірми-посередника, яку пов"язували з ним та через яку ніби то імпортували електроенергію з Росії до України у 2014-му році просто не існувало. Хоча, Порошенко стверджує, що вона існує з 2019-го року і належить олігархові Ігорю Коломойському.
 
В СБУ так звані "плівки Медведчука" поки не прокоментували. Проте, повідомили, що ескперти вивчатимуть ці записи.
 
За словами самого Дениса Бігуса, плівки були зроблені Службою Безпеки України. Тож українські спецслужби ще тоді знали про все, що відбувається в країні. На думку Дениса Бігуса, якби їх було опубліковано одразу, це могло б змінити історію!
 
Цикл журналістських розслідувань команди bihus.info одразу викликав неабиякий резонанс, як у суспільства, так і у політиків. Фільми-розслідування подивилися на Ютюб близько 3-х мільйонів разів. Тож не дивно, що це стало темою обговорення і в багатьох інших ЗМІ.
 
10-го червня 2021-го року у прямому ефірі програми "Право на владу" на каналу "1+1" відбувся конфлікт між ведучою Наталією Мосейчук та співголовою Порошенківської фракції «Європейська солідарність» Іриною Геращенко. Темою телепрограми були "плівки Медведчука". Під час обговорення питання - чому Порошенко тягнув зі звільненням заручника Рахмана та дав подзвонити власній матері лише після кількох годин очікувань та в присутності камери, почався конфлікт. Ірина Геращенко звинуватила журналістів телеканалу "1+1", мовляв, вони не висвітлюють інформації про українських військових та полонених, яких утримують окупанти. На це ведуча програми Наталія Мосейчук зауважила, що це - брехня, оскільки випуски новин регулярно починаються із інформації з фронту.
 
Далі - конфлікт телеведучої зі співголовою фракції переріс у сварку між телеканалом "1+1" та фракцією "Європейська Солідарність". Фракція «ЄС» у Верховній Раді України повідомила, що оголосила бойкот телеканалові «1+1» та звинуватила його в «маніпуляціях, сексизмі, поширенні проросійських меседжів та медіакілерстві». Також у Європейській Солідарності додали - слова Медведчука в тих розмовах значною мірою не мають підтверджень, а в деяких випадках і суперечать реальності.
 
Марія Іонова, народна депутатка, представниця фракції "Європейська Солідарність": "Ганебне дійство, що відбулося минулого четверга на каналі Зеленського, Медведчука і Коломойського «1+1» «Право на владу» – це була замовна інформаційна атака на команду п’ятого президента України Петра Порошенка. Вона мала відверто проросійський характер, адже повторювала кремлівську пропаганду. Аргументи і факти такі: якраз команда Порошенка звільнила 3240 заручників, якраз команда Порошенка звільнила 70% території окупованого Донбасу. І це інформаційне кілерство якраз відбувається проти команди Порошенка"
 
Наприкінці виступу Іонова додала, що Ірина Геращенко зазнала атаки не тільки як професіонал, а й як жінка і мати. «І це реальне становище в Україні, в якому перебувають жінки-політикині. Такі сексистські висловлювання притаманні команді Зеленського».
 
Сама Ірина Геращенко називала цю передачу «шабашем у студії «Плюсів» і «спробою дискредитації держави» і повідомляла, що готує позов до телеканалу «про захист честі і гідності, про дискредитацію моєї професійної діяльності і інформаційне кілерство».
 
Відповіла і ведуча Наталія Мосейчук. Вона сказала, що критика від "Євросолідарності" її не ображає.
 
Наталія Мосейчук, ведуча телеканалу "1+1": "Просто партія "Європейська солідарність" — фракція "пес", як їх треба називати правильно, заточила себе в лепрозорій. І, очевидно, в лепрозорії ви будете збирати свій електорат, панове. Я навіть можу додати, що там вам і місце. Коли члени партії "Європейська солідарність" оголосили бойкот, я подумала, що ніколи в Україні за такої партії не може бути ні українського Ларрі Кінга, ні української Опри Вінфрі. Тому що свобода слова для цих людей — "пшик" і рядок у виборчій програмі".
 
Український телеканал "1+1" також відповів на заяву "Європейської Солідарності": канал вимагає від фракції вибачень за образу АТОвців в ефірі."
 
Ще до оприлюднення "плівок Медведчука", у Петра Порошенка посварилися з журналістом Дмитром Гордоном. 7-го травня 2021-го року Гордон в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» заявив:
 
Дмитро Гордон, журналіст: «… Я знаю, що керівництво України зробило злочинну оборудку з керівництвом Росії і віддало наказ української армії залишити Маріуполь … Порошенко з Путіним домовилися, я вважаю, про те, щоб Маріуполь здати. Армії був даний наказ вийти з Маріуполя».
 
У відповідь, адвокати Порошенка подали до Шевченківського районного суду Києва позов проти журналіста Дмитра Гордона, вимагаючи визнати поширену інформацію недостовірною. Про це повідомила пресслужба "Європейської солідарності" з посиланням на адвоката Іллю Новікова:
 
«Гордону пред’явлені вимоги про визнання поширеної ним інформації недостовірною. Звичайних в таких випадках додаткових вимог, щоб суд зобов’язав відповідача особисто спростувати наклепницькі твердження в ефірі того ж ЗМІ, в якому вони були зроблені, не заявлено. Це пов’язано з тим, що вибачення Гордона не представляють інтересу для позивача і вже не можуть нічого змінити. Вимоги грошової компенсації моральної шкоди теж не заявлялися. Сам факт публічного спотворення обставин захоплення і звільнення Маріуполя в 2014 році має принципове значення для суспільства. Ми готові дати відповідачеві можливість зосередитися на поясненнях за основним питанням, не відволікаючись на обговорення суми відшкодування».
 
Український блогер і політик Дмитро Гордон стверджує, що нарешті дочекався судового позову від адвокатів Петра Порошенка через його заяву на ток-шоу в Савіка Шустера про те, що "Порошенко і Путін домовилися про здачу Маріуполя".
 
Дмитро Гордон, журналіст: “Я так чекав цього "солодкого" Петра Олексійовича, так просив! Місяць тому його адвокат Ілля Новіков заявив, що Петро Олексійович має намір подати на мене до суду”.
 
Він ще раз повторив, що вважає Порошенка і Путіна, а також Порошенка і Медведчука “однією бандою”. Черговим підтвердженням цього він назвав “плівки Бігуса”, які були оприлюднені трохи пізніше аніж інтерв"ю Гордона.
 
Дмитро Гордон, журналіст: “Це взагалі ганьба України! Це жах. Людям з неміцною психікою це взагалі слухати не можна”.
 
Журналіст Дмитро Гордон каже, буде радий на суді ще раз довести свою позицію. А поведінку Порошенка, Гордон називає такою, що веде до політичного забуття:
 
Дмитро Гордон, журналіст: “Буде таке шоу, що рейтинги зашкалять. Петро Олексійович, на мій погляд, втратив нюх, тому що він дуже підготовлений політик - і повинен був прорахувати ризики. Щось з ним сталося, мені здається, - і він не прорахував ризики. І тепер буде повний занепад його кар'єри на наших очах”.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: