статьи

Справа журналіста та політв'язня Василя Муравицького

Справа журналіста Василя Муравицького

Статья. Справа журналіста Василя Муравицького

Цього тижня Корольовський районний суд Житомира на два місяці знову продовжив цілодобовий домашній арешт для журналіста та блогера Василя Муравицького. Страждання працівника ЗМІ тривають вже майже 3 роки. Його звинувачують у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичної організації. Йому загрожує 15 років ув'язнення. Офіційна причина - журналіст писав для російськомовних онлайн видань, які адмініструвались з території Росії. Мовляв, через це і матеріали Муравицького були спрямовані проти української влади та мали антиукраїнський характер.

Ці звинувачення Василь Муравицький вважає сфабрикованими. Своє затримання, тримання під вартою та під домашнім арештом  вважає покаранням за проведенням журналістського розслідування про діяльність угрупування "Янтарна мафія" в Житомирській області, до якого, на думку Муравицького, мали причетність українські правохоронці та Служба Безпеки України. Більше того, правоохоронні органи курували цю діяльність, переконаний журналіст.
 
Журналіста-розслідувача Василя Муравицького затримали ще 1-го серпня 2017-го. Найцинічніше, що сталося це в пологовому будинку, куди Муравицький прийшов провідати дружину та новонародженого сина. Тоді ж його звинуватили у держзраді та критиці української влади, співпраці з російськомовними ЗМІ.
 
Одночасно із затриманням Муравицького, правохоронці провели обшуки у квартирі журналіста. За словами Василя Муравицького, після обшуків, зникли усі документи, які викривають "мафіозі в погонах". Після цього, журналіста 11 місяців тримали в СІЗО. Потім, майже два роки домашнього арешту з відбиранням паспортів. Увесь цей час журналіст Василь Муравицький не має змоги займатися професією та годувати власну родину (дружину та двоє дітей).
 
Адвокат Муравицького переконаний, саме через родину українська влада карає "незручних" журналістів, які критикують її, правоохоронні органи та розслідують злочинні справи. Адже за свою журналістську діяльність розплачується не лише журналіст, а всі члени його родини. Особливо обурює правозахисника, що в цих випадках страждають діти.
 
Адвокат журналіста та правозахисник Андрій Гожий: "Домашній арешт з вилученими паспортами. Це значить, що він на роботу не може влаштуватися. І приватним підприємцем теж бути не може, для цього необхідно зареєструвати та стати на облік у податкову. Цього не можна зробити без документів. Ось така ситуація триває вже протягом двох років після виходу Муравицького із СІЗО. Це така політика тиску, випробування на виживання. Заодно усім іншим журналістам наука: дивіться, що з вами буде, якщо..."
 
Тим часом, Міжнародна правозахисна організація Amnesty International і швейцарська «Мережа Солідарності» визнали Василя Муравицького в'язнем совісті. В грудні 2017-го року Європейський парламент відправив листа українському урядові з вимогою негайно звільнити журналіста. Однак українська влада проігнорувала це звернення.
 
У 2018-му "Комітет захисту журналістів" (США), "Репортери без кордонів" (Франція) вимагали звільнення українського журналіста Василя Муравицького. Того ж року Департамент з прав людини Організації Об'єднаних Націй почав розслідувати факт репресій. А спеціальна моніторингова місія ОБСЄ вгледіла у затриманні, триманні у СІЗО та під домашнім арештом журналіста Муравицького політичне переслідування. Та це ніяк не змінило хід справи Муравицького. Не вплинула і зміна влади в Україні. Продовжилися і знущання правоохоронних органів. Та це й не дивно. Адже ні склад, ні суть українських каральних органів не змінюється.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x