статьи

Що найбільше загрожує свободі слова в Україні

Свобода слова, Україна, 2019

Статья. Свобода слова, Україна, 2019

Незважаючи на те, що незалежній Україні вже 28 років, досягти свободи слова нашій країні так і не вдалося. Численні світові та українські дослідження та опитування вважають свободу слова в Україні частковою або обмеженою. Оскільки, журналістам продовжують погрожувати, працівників ЗМІ та їхні родини залякують, нерідко журналістів б'ють або вбивають. Говорити правду в Україні до цих пір - небезпечно.

20-го червня 2019-го року Фонд Демократичні Ініціативи імені Ілька Кучеріва оприлюднив нове дослідження щодо рівня свободи слова в Україні. В ньому взяло участь 127 журналістів. Висновки невтішні - майже усі українські журналісти стикалися з порушеннями свободи слова. Особливо тисне на майстів пера цензура власників ЗМІ. "94% опитаних говорять, що основним типом в цензурі виступають обмеження з боку власників ЗМІ", - повідомляють соціологи.
 
Якщо ж журналіст в Україні відмовляється робити матеріал під необхідним політичним кутом, часто він стикається з:

  • поясненням, що така позиція найбільш популярна в суспільстві
  • поясненням, що це в інтересах України
  • поясненням, що така позиція необхідна через війну в країні
  • погроза фінансовими проблемами чи звільненням з роботи
  • спроби підкупу
  • фізичні погрози або загрози життю.

 
78 % працівників українських ЗМІ зіткнулися з відмовою посадових осіб у наданні журналістам та громадськості суспільно-важливої інформації. 42 % журналістів мають болючий досвід цензурування вже готових матеріалів або ж взагалі стикалися з забороною оприлюднення підготованих телевізійних сюжетів, матеріалів для друкованих та Інтернет видань. 38 % працівників ЗМІ змушували писати замовні матеріали з завідомо неправдивою інформацією з метою звести наклеп чи дискредитувати конкретну особу.
 
Кожного 5-го українського журналіста переслідували. Проти кожного 8-го працівника ЗМІ відкривали кримінальне провадження внаслідок журналістської діяльності. Кожен 17-й засіб масової інформації був закритий через висвітлення гострої інформації.
 
41% опитаних журналістів вважають загрозою фізичні напади через свою професійну діяльність. Близько третини бояться за власну безпеку, а більше 43% отримували погрози на свою адресу. Журналістам погрожують як політики, представники органів влади, громадські активісти, бізнесмени, криміналітет, так і невідомі.
 
Це соціологічне опитування проводилось з 30-го травня по 14-те червня 2019-го року на замовлення Центру прав людини "ZMINA" за підтримки Freedom House в Україні.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x