статьи

Україна та Росія обмінялися полоненими: Сенцов та ще 34 українці на свободі

Олег Сенцов, обмін полоненими між Україною та Росією

Статья. Олег Сенцов, обмін полоненими між Україною та Росією

7 вересня 2019-го року назавжди увійде в історію України. Адже саме в цей день відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією. Цей обмін вже отримав назву "35 на 35". Адже в результаті нього, Росія видала Україні 35 українців, обмінявши їх на 35 своїх громадян.

У списках повернутих українців - 24 моряки, яких захопили у листопаді 2018-го поблизу Керчі. Це - Роман Мокряк, Юрій Без'язичний, Андрій Артеменко, Андрій Ейдер, Богдан Головаш, Денис Гриценко, Василь Сорока, Богдан Небилиця, Вячеслав Зінченко, Сергій Цибізов, Сергій Попов, Владислав Костишин, Андрій Оприско, Андрій Драч, Олег Мельничук, Михайло Власюк, ВІктор Беспальченко, Володимир Терещенко, Євген Семидоцький, Володимир Лісовий, Андрій Шевченко, Володимир Варімез, Сергій Чуліба, Юрій Будзило.
 
А також 11 політичних в'язнів - Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович.
 
Зустрічали полонених українців, яких роками утримували в російських в'язницях, у столичному аеропорту "Бориспіль". На злітній смузі зібралися родичі полонених, правоохоронці та журналісти. Також на зустріч приїхав Президент України Володимир Зеленський, він першим зустрічав полонених.
 
У відповідь, Україна передала Росії також 35 осіб. Серед них російський журналіст Кирило Вишинський та свідок у справі про катастрофу малазійського боїнга MH17 Володимир Цемах.
 
На події в Україні, відразу відреагували у світі. Спеціальний представник США з питань України Курт Волкер написав у Твіттері: "Дуже радий бачити повернення українських моряків додому і обмін ув’язненими між Україною і Росією. Сподіваюсь, що це слугуватиме імпульсом для подальшого обміну ув’язненими, відновлення припинення вогню і просування до повного виконання Мінських угод".
 
Президент США Дональд Трамп назвав обмін між Україною та Росією утримуваними особами "можливо, першим гігантським кроком до миру". У своєму Твіттері, американський Президент схвально висловився стосовно цієї події: "Росія та Україна щойно обмінялися великою кількістю полонених. Дуже добра новина, можливо, це перший гіганський крок до миру. Вітання обом країнам!"
 
Що ця історична подія значить для України? Чому Володимиру Зеленському вдалося зробити те, що не зробив Петро Порошенко? Більшість експертів сходяться у думці, що Зеленському вдалося визволити ув'язнених українців з полону, бо він готовий йти на поступки. Прості українці, які голосували за Зеленського, вбачають у такому крокові Президента - його людяність, вміння поставити людське життя вище понад усе.
 
Хоча є й такі, хто вбачає у звільненні полонених українців зраду. Так, керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик впевнений, що звільнення українців є лише частиною набагато ширших домовленостей, які він називає "змовою".
 
Віталій Кулик, керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства: "Я не виключаю, що в кейсі, окрім звільнення українців, наступним кроком передбачене внесення до Верховної Ради пакета проєктів законів про амністію для бойовиків і конституційне закріплення особливого статусу окупованих територій. Фактично, обмін - це елемент великої змови."
 
Однак, навіть опозиційно налаштовані до нинішньої влади експерти, погоджуються - стара влада не повертала полонених, бо саме на мілітаристській риториці експрезидент Порошенко намагався утриматися при владі. Для цього він та його оточення експлуатував ідею "Путін - особистий ворог", особливо в останні два роки своєї каденції.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: