статьи

Хто стоїть за Володимиром Зеленським?

Ігор Коломойський, Володимир Зеленський

Статья. Ігор Коломойський, Володимир Зеленський

Більше 70-ти % голосів українців отримав Володимир Зеленський на виборах Президента України 2019 у другому турі. Громадяни України втомилися від старих облич, які уособлюють корупцію, та олігархів при владі. Тому, це показник надії українського народу на нове краще життя. Та чи виправдає довіру кандидат, а тепер вже й шостий президент України? Адже попри хорошу репутацію та достойну освіту, президент Зеленський має за спиною олігарха Ігоря Коломойського.

Одним із підтверджень цієї думки стало те, що юридичним супроводом президенської кампанії пана Зеленського займався особистий адвокат Ігоря Коломойського - Андрій Богдан. Журналісти ще під час президенських перегонів, поцікавились у обох сторін - чи Богдан справді суміщує роботу на олігарха та співпрацює паралельно з передвиборчим штабом Зеленського?
 
Ігор Коломойський підтвердив цю інформацію, однак заперечив свій вплив на Володимира Зеленського: "Я Вам скажу, що він (Андрій Богдан) працює і на інших людей, що мене дратує, тому що виникає питання: чи є конфлікт інтересів." Підсумовуючи свій вплив на кандидата Зеленського олігарх жартома додав: "Ви ж розумієте, починаючи з Авраама, всі якось між собою пов'язані."
 
У штабі Володимира Зеленського також заперечили вплив товстосума Коломойського на кандидата у президенти. Мовляв, Богдан та Зеленський давно дружать, зараз вони співпрацюють, однак впливу олігарха на кандидата в президенти немає.
 
Однак журналістське розслідування телевізійної програми "Схеми" показало, що під час президенської кампанії Володимира Зеленського юрист Андрій Богдан 5 разів літав до Тель-Авіва, де на той час проживав олігарх Ігор Коломойський. І хоча сам Андрій Богдан на той час відмовився коментувати свою співпрацю як і причини відвідин Ізраїлю, журналісти одразу пов'язали ці події.
 
Правда ще більше стала виходити на поверхню під час президенства Зеленського. Оскільки, 21-го травня 2019-го року главою офісу президента став Андрій Богдан. Фактично зайнявши місце правої руки глави держави та найбільш впливової фігури в оточенні Зеленського. Відповідний указ про призначення підписав особисто президент. До речі, законність  цього указу оскаржували у Верховному Суді.
 
Ігор Коломойский став повертати собі Приватбанк, націоналізований наприкінці грудня 2016 року за президентства Петра Порошенка. Перші судові оскарження націоналізації банку, Україна отримала майже одразу після того, як стала власницею Привату. Та ключові перемоги в українських судах колишні власники Приватбанку отримали у період між першим та другим туром президентських виборів 2019.
 
18 квітня цього року Окружний Адміністративний Суд Києва визнав неправомірною націоналізацію Приватбанку. 20-го квітня 2019-го - ОАСК скасував особисту поруку Ігоря Коломойського по рефінансуванню Національного Банку України на 9 мільярдів гривень.
 
"Війна" за Приват триває. Юристи сходяться у думці, що вона закінчиться до кінця 2019-го року. Й саме від її результату буде залежати ставлення до України у світі.
 
Саме з конфліктом навколо Приватбанку пов'язують гучну відставку прозахідного фахівця у команді Володимира Зеленського - секретаря РНБО України Олександра Данилюка. Залишення посади Данилюком називають черговою перемогою Коломойського.
 
Сам тепер вже колишній секретар РНБО О. Данилюк коментує причини своєї відставки так: "Було кілька факторів, але останньою краплею стали події навколо Приватбанку, коли протягом останніх тижнів відбулися події, що викликали величезний резонанс. Це стосується обшуків у Приватбанку, підпалу автомобіля і будинку Валерії Гонтарєвої (екс-голова НБУ), і деякого прогресу у судах (у справах про націоналізацію Приватбанку) ". Повідомляє BBC.
 
Справа в тому, що міністр фінансів уряду Порошенка був одним з ключових учасників націоналізації найбільшого банку України - Приватбанку. Причиною переходу цього банку у державну власність тоді називали поганий стан установи. Націоналізацію підтримали Міжнародний Валютний Фонд та багато західних партнерів України.
 
Олександр Данилюк говорить і про можливі катастрофічні наслідки для держави, якщо Приватбанк таки буде повернуто колишнім власникам. Грошові виплати у розмірі 2 мільярдів доларів екс-хазяям він вважає "малою часточкою" проблем. Оскільки, націоналізація цього банку означала, що Україна може обмежувати вплив власних олігархів.
 
Олександр Данилюк, екс-секретар РНБО України: "Про що була націоналізація "Приватбанку"? Про те, що держава Україна може обмежувати вплив дуже впливових олігархів... (У випадку відміни націоналізації) інвестори зрозуміють, що Україна не здатна займатися деолігархізацією, є вплив на інститути. МВФ скаже: побачимся наступного разу, коли ви покажете, що ви знову серйозні. І це буде ефект сніжного кому. Нема МВФ - нема інвестицій, не буде приватизації, усього, що дає поштовх економіці.''
 
Місія МВФ закінчила свою роботу 27 вересня й так і не домовилася з Кабінетом Міністрів про нову програму співпраці. На думку пана Данилюка, так сталося через невизначеність з розвитком ситуації навколо Приватбанку. Хоча, у заяві про висновки роботи місії МВФ не згадується конкретно цей банк, в документі звертається увага на корупцію, погані умови для ведення бізнесу та домінування держави та олігархів в цілих секторах економіки.
 
Олександр Данилюк також відкрито критикує голову офісу президента Андрія Богдана і закликає його йти у відставку. Оскільки, вважає що робота Богдана на цій посаді - це конфлікт інтересів. Адже він причетний до судів по Приватбанку проти держави (а зараз очолив один з ключових постів у країні). Хоча, навіть попри залишення посади, Данилюк продовжує підтримувати президента Зеленського.
 
Далі, більше. Все частіше люди пов'язані з Ігорем Коломойським очолюють ключові пости в державі. Новопризначений Міністр оборони Андрій Загороднюк - син партнера Коломойського у нафтогазовому бізнесі. Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет - син голови правління Приватбанку й колишній IT-директор банку. Має гарні стосунки з паном Коломойським і голова МВС Арсен Аваков.
 
Зелене світло іншим бізнесам Коломойського та амбіції стати українським олігархом №1. Між мільярдерами Коломойським та Ахметовим розпочалася війна за вплив в Україні. І оскільки в українському парламенті політологи нараховують близько 30-40 народних депутатів, які лояльні до пана Коломойського, вже проголосовано низку законів, які допомагають його бізнесам і топлять бізнес конкурента Ахметова. Варто зазначити, лояльні народні обранці до Ігоря Коломойського - з партії "Слуга народу", засновником якої є Володимир Зеленський.
 
19 вересня 2019-го року Верховна Рада проголосувала закон щодо імпорту електроенергії з Білорусі, який вигідний для Ігоря Коломойського. Відтепер у трейдерів з'явилася можливість підписувати договори зі споживачами на постачання білоруської електроенергії, що призведе до зниження цін та створить конкуренцію Ринату Ахметову на енергетичному ринку. Також скоро парламент збирається розглянути законопроект про підвищення орендних платежів в гірсько-добувній галузі. Це може вдарити по енергетичним компаніям пана Ахметова.
 
Також після приходу до влади Володимира Зеленського активізувалися розслідування зловживань з боку компанії Рината Ахметова ДТЕК через продаж енергії за завищеними цінами.
 
Варто відзначити й те, що до президентських виборів 2019, Володимира Зеленського та Ігоря Коломойського пов'язувала давня співпраця. Телепрограми "95 кварталу", засновником та художнім керівником якого був пан Зеленський виходили на телеканалі 1+1, основним власником якого є пан Коломойський.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: