статьи

Спекотне літо 2020: напади на українських журналістів-2

Підпал автомобіля Схем, прослуховування журналіста Михайла Ткача

Статья. Підпал автомобіля Схем, прослуховування журналіста Михайла Ткача

Ми продовжуємо друкувати матеріали про порушення свободи слова в Україні. Сьогодні публікуємо другий матеріал цієї серії фактично про боротьбу влади з журналістами-розслідувачами. У серпні 2020-го року через свою журналістську діяльність постраждала команда проєкту розслідувань "Схеми: корупція в деталях".

8-го серпня журналіст-розслідувач Михайло Ткач повідомив про прослуховування його квартири. За словами журналіста, останні кілька тижнів він отримував попередження, що його професійна діяльність дратує високопосадовців і... щодо нього "почали працювати". Згодом Михайло Ткач знайшов у власному помешканні прослуховуючий пристрій. Далі, вже редакція Схем викликала поліцію.
 
Редакторка Схем Наталя Седлецька просила поліцію забезпечити охорону приміщення, де живе журналіст. Також не знищувати речові докази, знайдені у картирі Ткача. Однак правохоронці відмовили у проханні та сказали - звертатися у райвідділок. Така бездіяльність поліції зрозуміла - раніше Президент України Володимир Зеленський назвав нахабством методи збору інформації Михайлом Ткачем, який на авто супроводжує кортеж глави держави. У відповідь Седлецька запевнила, що всі журналісти «Схем», включно з Михайлом Ткачем діють виключно у межах норм законодавства та відповідно до журналістських стандартів «Радіо Свобода».
 
Журналістська спільнота та Медіарух одразу відреагували на інцидент та засудили дії влади:
 
"Ми, журналісти та представники Медіаруху “Медіа за усвідомлений вибір” схвильовані втручанням в роботу нашого колеги журналіста-розслідувача програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача. Ми вважаємо неприпустимим стеження за журналістами та прослуховування журналістів, які виконують свою роботу, зокрема, проводять розслідування та виявляють факти корупції серед українських високопосадовців. Ми вимагаємо від Національної поліції України: зареєструвати кримінальне провадження також за статтями про «перешкоджання професійній журналістській діяльності», «незаконне збирання інформації» та «втручання в приватне життя»; зафіксувати та вжити заходів для збереження ймовірних речових доказів, особливо за межами квартири Михайла Ткача; швидко та неупереджено розслідувати справу про перешкоджання роботі нашого колеги Михайла Ткача."
 
Підписанти:

  • Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»
  • ГО «Громадське телебачення»
  • ГО «Громадське радіо»
  • ГО «Інститут масової інформації»
  • ГО «Детектор медіа»
  • ГО «Інститут демократії їм. Пилипа Орлика»
  • ГО «Інтерньюз Україна» Крістіна Бердинських - журнал «Новое время»
  • ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Аліса Юрченко"

Протистояння з владою у журналістів Схем триває. 17-го серпня 2020 року невідомими був спалений службовий автомобіль програми "Схеми: корупція в деталях". Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження «за фактом пожежі автомобіля працівника ЗМІ».
 
Головна редакторка "Схем" Наталя Седлецька заявила, що підпал пов’язаний саме з професійною журналістською діяльністю "Схем", "яка комусь дуже не подобається".
 
Наталя Седлецька, головна редактора Схем: "З очевидних думок – десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції. У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: «маргинальное Радио Свобода - продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер".
 
Разом з тим, за словами Наталі Седлецької, «навряд чи доводиться обмежуватись лише цією версією».
 
Наталя Седлецька, головна редактора Схем: "Цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів. Цей автомобіль по суті був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань".
 
31-го серпня цього року правохоронці повідомили про двох ймовірних виконавців підпалу. Вони зараз у розшуку. Організаторів ніхто навіть не шукає...


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x