статьи

Спекотне літо 2020: напади на українських журналістів-3

Журналіст Катерина Сергацкова, погрози, свобода слова в Україні

Статья. Журналіст Катерина Сергацкова, погрози, свобода слова в Україні

Ми продовжуємо серію матеріалів про загрозу свободі слова в Україні. Третій матеріал про співзасновницю інтернет-видання «Заборона» Катерину Сергацкову. 13-го липня 2020 року Катерині довелося залишити Україну через численні погрози, зумовлені професійною діяльністю. Оскільки поліція не захистила журналістку та її 5-річного сина, вона виїхала в одну з європейських країн, назва якої не розголошується з метою безпеки. Адже, за словами Сергацкової, в Україні вона відчувала загрозу власному життю та життю сина.

Все почалося із публікації матеріалу про StopFake на сайті інтернет-видання Заборона. У статті журналіст написала, що припускає зв’язки цієї фактчекінгової організації з українськими ультраправими. Точніше, Катерина критикувала українських неонацистів, а також написала про їх дружбу з фактчекерами.
 
Після цього у соціальній мережі Фейсбук розгорівся справжній скандал. На журналістку посипалося багато образ, в тому числі і від колег. Відомий журналіст Роман Скрипін опублікував у Facebook фото Катерини Сергацкової з 5-річним сином і звинуватив журналістку в тому, що вона є агентом Кремля. У коментарях до цього посту Скрипіним було опубліковано адресу журналістки. Після численних скарг Facebook видалив цей пост, але Роман Скрипін продовжив публікувати інші образливі пости про Катерину Сергацкову.
 
В результаті, керівник інтернет-видання Заборона та її родина почали отримувати погрози. Щоб захистити себе та власну сім"ю, журналістка написала заяву до поліції. Однак все, що зробили правоохоронці - прийняли скаргу. Ніяких конкретних кроків працівники МВС не зробили. Поліція вімовилася розпочинати розслідування. Адвокат Катерини Сергацкової через це навіть написав скаргу до Міністерства Внутрішніх Справ. Але й це не дало жодного результату.
 
Дотепер українська поліція не відповідає на запити журналістів - щодо наявності кримінальної справи за заявою Сергацкової. Так, прес-служба Шевченківського управління поліції Києва не відповіла інтернет-виданню "Детектор медіа" на запитання - чи відкрили кримінальне провадження?! Речник МВС Артем Шевченко не прокоментував "Детектору Медіа" цієї інформації, посилаючись на велику кількість подібних заяв.
 
Крім того, Національна поліція України та Головне управління Нацполіції Києва досі не відповіли на запит "Детектор медіа" від 16-го липня 2020 року щодо цієї заяви. Залишили без відповіді київські правоохоронці й запит CPJ.
 
Комітет захисту журналістів закликав українську владу гарантувати безпеку журналістці та розпочати розслідування щодо погроз на її адресу.
 
Гульноза Саїд, координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії: "Українські органи влади повинні провести швидке та справедливе розслідування погроз журналістці Катерині Сергацковій та її родині й притягнути винних до відповідальності. Сергацковій та її родині слід гарантувати безпеку. Вона повинна мати можливість продовжувати свою роботу як журналіст, не боячись за своє життя чи життя своїх близьких. Влада не повинна ігнорувати прохання цієї журналістки про допомогу".
 
Організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку членкині ГО «Громадське телебачення» й співзасновниці видання «Заборона» Катерині Сергацковій, після публікації її особистих даних в інтернеті. Журналістська «Ініціатива 34» закликала правоохоронні органи оперативно розслідувати погрози Катерині Сергацковій, які вона та її родина отримують унаслідок публічних висловлювань Романа Скрипіна. Медійні громадські організації «Інститут масової інформації», «Детектор медіа», «Стоп фейк», Центр прав людини Zmina, «Платформа прав людини», «Донецький інститут інформації», Харківська правозахисна група та інші теж вимагали від правоохоронних органів захистити журналістку Катерину Сергацкову та її родину від тиску та погроз.
 
Результат ситуації, що склалася, невтішний. Катерина Сергацкова разом з родиною увечері 13-го липня 2020 року залишила Україну, відчуваючи небезпеку для свого життя та життя сина. Ні правохоронці, ні влада не зробили нічого для захисту журналістки та її родини. Як і раніше, захист журналіста в Україні залишається особистою проблемою працівника ЗМІ...


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: