статьи

Спекотне літо 2020: напади на українських журналістів

Свобода слова в Україні

Статья. Свобода слова в Україні

Ми починаємо публікувати серію матеріалів про порушення свободи слова в Україні. Точніше, наші статті - про стосунки влади та журналістів. Першим у цій серії буде матеріал, який сягає корінням ще початку 2019-го року. Однак історія тягнеться до сьогодні і напруга продовжує зростати. Так,19-го серпня цього року керівник проєкту Bihus.info повідомив, що його внесли до бази "Миротворця". Причина - журналістське розслідування Дениса Бігуса та Лесі Іванової про розкрадання в українській оборонці людьми, наближеними до Президента Петра Порошенка. Оприлюднені дані цього розслідування були ще 25-го лютого 2019-го.

Сам Денис Бігус внесення його до бази разом з терористами, військовими злочинцями, найманцями та бойовиками прокоментував так: "Мені, звичайно, безмежно шкода, що відмінний на старті проєкт "Миротворець" так сильно занурився "в політічку". Як на мене, вони упоролісь як Кива з жомом. І вписуватися за шахраїв заради їхньої політичної помсти це не дуже гідно. Але за великим рахунком, це їхня справа".
 
Автори «Миротворця» включили Дениса Бігуса до розділу «Чистилище» 13-го липня 2020 року через нібито «маніпулювання суспільно значущою інформацією та поширення завідомо неправдивої інформації з метою підриву довіри до державних інституцій України».
 
У відповідь журналіст-розслідувач Бігус вказав, що «ніхто не зробив для підриву довіри до держструктур більше, ніж їх керівники».
 
Раніше, 3-го липня 2020 року Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію, оприлюднену у лютому 2019-го в сюжеті програми «Наші гроші» про розкрадання в оборонному комплексі України. До суду подавав фігурант журналістського розслідування Ігор Гладковський, син ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олега Гладковського.
 
Позов стосувався захисту честі, гідності та ділової репутації сина та батька Гладковських. Позивачі звернулися до суду ще 4-го березня минулого року, відповідачами в позові вказані громадська організація "ТОМ 14", керівник програми "Наші гроші" Денис Бігус та журналістка-розслідувачка Леся Іванова.
 
Нагадаю, у двох програмах "Наших грошей" 25-го лютого 2019-го оприлюднене розслідування під назвою "Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)". Журналістами були озвучені суми відкатів і схеми розкрадання мільйонів гривень на оборонній сфері України. Програма викрила, що безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський. Цей матеріал викликав неабиякий резонанс громадськості.
 
Президент Петро Порошенко вже 26 лютого 2019-го закликав правохоронців перевірити інформацію озвучену журналістами-розслідувачами. Також Порошенко підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування. Син Гладковського вирішив подавати до суду на журналістів. А ще один фігурант журналістського розслідування - державний концерн "Укроборонпром" заявив, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел отримання інформації».
 
За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені. 27-го лютого минулого року Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 4-го березня 2019-го року Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника РНБО.
 
Звісно, захист честі та гідності у суді будь-якою людиною, в тому числі і політиком, потрібна справа, якщо про тебе оприлюднили неправдиву інформацію. Однак, на жаль, українці добре знають і про чесність більшості українських політиків, і про справедливий український суд, який протягом усіх років незалежності обслуговує кожну наступну владу. Тому, професія журналіст з кожним роком в Україні стає все небезпечнішою, що в майбутньому може призвести до відсутності свободи слова.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: