статьи

Померла облита кислотою активістка Катя Гандзюк

Катерина Гандзюк, активістка, замах

Статья. Катерина Гандзюк, активістка, замах

Вона боролася з корупцією і вірила, що поборе. Однак корупціонери при владі виявилися спритнішими та цинічнішими - вони живі і на волі - її вже немає. 4-го листопада 2018-го року померла активістка-борець з корупцією в Україні Катерина Гандзюк. 31-го липня цього року у Херсоні активістку облили сірчаною кислотою. Вона отримала 40% опіків на тілі і пошкодження очей. Увесь час від замаху і до дня смерті - Катерина була у реанімації лікарні.Вже 1 -го серпня Гандзюк перевели до київської реанімації.

Активістка Катерина Гандзюк, з моменту нападу, перенесла 11 операцій. Оскільки, ураження шкіри було суттєвим - на неї вилили близько літра концентрованої сірчаної кислоти.  Це і стало причиною смерті, 4 листопала 2018-го року.
 
Розслідування замаху на активістку, який призвів до смерті Гандзюк, триває й досі. Під тиском громадськості, правоохоронці кілька разів змінювали кваліфікацію справи. Спочатку розслідування велося за статтею "хуліганство". Згодом - "умисні тяжкі тілесні ушкодження", ще пізніше - "замах на вбивство". Зараз справу розглядають як "замовне вбивство".
 
До розслідування резонансної справи долучилася верхівка країни. 3 серпня Генпрокурор Юрій Луценко відвідав Гандзюк особисто. Після зустрічі заявив - розслідування передадуть Службі Безпеки України. Вже 20 серпня голова Нацполіції Сергій Князєв виступив з гучною заявою про затримання 5 підозрюваних у замахові на активістку. Тоді ж у поліції заявили, що зібраних доказів буде достатньо, аби довести винуватість замовників убивства Гандзюк.
 
25 вересня у справі щодо нападу на Гандзюк присвоїли додаткову кваліфікацію — «Замах на умисне вбивство, вчинений на замовлення».
 
Того ж дня, 20-го серпня херсонський суд заарештував на два місяці підозрюваного Віктора Горбунова. Начебто, слідству стало відомо, що саме він придбав кислоту.
 
Наприкінці вересня 2018-го Катерина Гандзюк записала відеозвернення до української влади та звичайних українців, лежачи на лікарняному ліжку. У відео, Гандзюк попереджає українців, що такі напади на неї та інших активістів "тільки початок". Мовляв, далі насильства будуть тільки жорстокішими.
 
4-го листопала 2018-го Катя Гандзюк померла у київській лікарні. Через смерть активістки, правозахисники вимагають відставки Генерального прокурора Юрія Луценка та голови Міністерства Внутрішніх Справ України. Також більш ніж пів тисячі киян вшанували пам'ять Катерини Гандзюк. Акції пам'яті пройшли й в інших містах України.
 
Президент Петро Порошенко заявив, що вбивці мають бути покарані. Поліція перекваліфікувала справу Гандзюк на закінчене умисне вбивство.
 
Українське представництво міжнародного антикорупційного руху Transparency International закликало правоохоронців до результативного розслідування замаху на Катерину Гандзюк.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: