статьи

Реакція західних ЗМІ на воєнний стан в Україні

Західні ЗМІ, воєнний стан, Україна, 2018

Статья. Західні ЗМІ, воєнний стан, Україна, 2018

Світові ЗМІ вибухнули критикою на останні події в Україні. Введення воєнного стану після 4-х років війни, багатьом західним журналістам здалося дивним і необгрунтованим. Адже ні втрата Криму у 2014 році, ні повномасштабні бойові дії на Донбасі не ставали підставою для запровадження воєнного стану. Ми зібрали підбірку - як реагували у світі на введення воєнного стану в Україні.

Одразу після введення воєнного стану в Україні, свою думку висловили ряд авторитетних західних видань. Більшість з них переконана - нинішній Президент Петро Порошенко хоче закріпити владу у такий спосіб. Адже рейтинг Петра Порошенка перед черговими виборами Президента рекордно низький. Тож, на думку іноземних журналістів, чинний глава держави хоче залякати українських виборців загрозою воєнного вторгнення.
 
Американський Bloomberg висловився про воєнний стан в Україні так: "Введення воєнного стану після зіткнення з ВМС Росії в Керченскій затоці виглядало, як спритний політичний хід для Президента України Петра Порошенка напередодні виборів, які, згідно опитувань, він програє. Але ще до того часу, як парламент проголосував його, стало зрозуміло, що він отримав поразку там, де мав перемогти". Журналіст видання "Bloomberg" переконаний, і Володимиру Путіну, і Петру Порошенку однаково вигідний конфлікт, що трапився у Керченській затоці. Свою думку автор "Bloomberg" пояснює тим, що за останні 5 років Україна не може похвалитися економічними досягненнями і залишається найбіднішою країною Європи. Тож власну передвиборчу кампанію Петро Порошенко вибудовує на воєнних та релігійних досягненнях. Однак, у виданні "Bloomberg" переконані, така стратегія не працює. Порошенко поступається у рейтингу лідерці БЮТ Тимошенко та коміку Володимиру Зеленському.
 
Радіо Свобода також прокоментували у своєму матеріалі воєнний стан в Україні словами журналіста Костянтина Скоркіна. Скоркін акцентує увагу на тому, що воєнний стан введений лише в тих областях, де переважно голосували за Партію регіонів. Таким чином, журналіст вважає, що за допомогою воєнного стану, нинішня влада хоче скоригувати настрої електорату та підвищити власний рейтинг. Адже до введення воєнного стану,  згідно з опитуваннями Київського міжнародного інституту соціології, «Центру Разумкова» і групи «Рейтинг», рейтинг Порошенка поступається не лише позиціям Юлії Тимошенко, а й потенційного кандидата в Президенти, гумориста Володимира Зеленського.
 
Видання The Washington Post відреагувало на ситуацію в Україні наступним чином: «Глибоко непопулярного Порошенка очікують вибори наступного року, а деякі критики – і особливо російський президент Володимир Путін – порушують питання, чи не намагається він використовувати протистояння як спосіб зміцнити свої позиції». У матеріалі також цитуються слова колишнього посла США в Україні Джона Гербста: "Люди хотіли воєнного стану чотири роки тому, а Порошенко був проти цього". Оглядач американського The Washington Post процитував у своїй статті і наукового дослідника аналітичного центру Atlantic Council, відомого критика нинішньої влади України Максима Еріставі: "Ми не можемо довірити свавільні повноваження президентові, який продовжував вести політику з тими самими олігархами, які керували цією країною як своєю власністю протягом останніх двох десятиліть. Ми не можемо довіряти президентові, який систематично не гарантує захисту журналістів, інформаторів, активістів громадянського суспільства та меншин, який відмовляється розкривати деталі своїх недавніх зустрічей з правою рукою Путіна в Україні Віктором Медведчуком". Сам Еріставі вважає ухвалення воєнного стану в Україні - вироком для української демократії.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: