статьи

Угорський район чи розкол України?

Створення угорського району на Закарпатті

Статья. Створення угорського району на Закарпатті

На Закарпатті створюють угорський район під назвою Берегівський. Цими днями Міністерство розвитку громад та територій України оприлюднило нові проєкти - як поділити області на райони. Багатьох фахівців, як і простих людей здивувало, що Закарпаття матиме 5 укрупнених районів. Адже раніше, в рамках розпочатої в 2014 році реформи децентралізації, йшлося про чотири - Мукачівський, Тячівський, Хустський та Ужгородський. Тепер у проєкті з"явився і Берегівський район - про який раніше ніхто не говорив. Межі цього району пролягають по території проживання етнічних угорців. Тож поява цієї адміністративної одиниці загрожує Україні втратою територіальної цілісності - переконані фахівці. Таким чином українська влада йде на поступки Угорщині, у відповідь же - не отримує в кращому разі нічого.

Рішення влади про створення угорського району одразу викликало спротив представників регіональних громадських організацій. Тож останні виклали офіційне звернення проти утворення Берегівського району: "Останні заяви представників української влади про перегляд положень мовного закону і поїздка в Угорщину міністра закордонних справ Дмитра Кулеби дивним чином збіглися з тим, що у перспективному плані районування Закарпаття з'явився ще один новий район – Берегівський. Ще одним дивним збігом є те, що територія збігається з кордонами компактного проживання етнічних угорців".
 
Таким чином, автори заяви висловили занепокоєння щодо територіальної цілісності України в майбутньому. Оскільки, на думку представників регіональних громадських організацій, подібні кроки української влади є міжнародною провокацією. Адже це загострить ситуацію в західному регіоні та спровокує нестабільність в інших областях, де проживають представники нацменшин. В результаті - це може закінчитися розколом України.
 
Прикладом, свій район в Україні можуть захотіти створити і румуни, і поляки, і ще багато інших національностей, які проживають на території нашої держави. Адже у 2014-му році Росія так відібрала у нас Крим. Більше того, Російська Федерація  влаштувала за подібних схем довготривалу війну на сході України. Наразі маємо й дві невизнані території - ДНР та ЛНР - які вже не контролюються Україною.
 
Також на захист територіальної цілісності України одразу встав український письменник Андрій Любка. Він одразу назвав кроки української влади поступками Будапешту.
 
Андрій Любка, письменник: "Угорці десятиліттями просили, торгувалися і вимагали створення окремої угорської адміністративної одиниці на Закарпатті, пропагували визнання культурної автономії, виступали за появу особливого "угорського виборчого округу на виборах у Верховну Раду. Жодна українська влада (навіть Януковича!) на такі поступки не йшла, усвідомлюючи всі потенційні загрози для стабільності регіону і національної безпеки". Про це заявив письменник у матеріалі на сайті "Радіо Свобода".
 
Андрій Любка висловив припущення, що Дмитро Кулеба та його угорський колега Петер Сіярто готували майбутню зустріч прем'єра країни Віктора Орбана і президента Володимира Зеленського, тому для надання цьому процесу динаміки "погодили перші компромісні кроки" протягом останньої поїздки Кулеби до Угорщини. Мовляв, там і домовилися про створення "угорського району".
 
Такий ажіотаж навколо створення Берегівського району на Закарпатті вирішив прокоментувати і сам міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Мовляв, Угорщині ніхто не догоджає. А Берегівський район "вже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування", от тільки незабаром до нього приєднають Виноградівський район у рамках реформи.
 
Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: "Рішення про приєднання цього району приймалося не МЗС, але ми підтримуємо адміністративно-територіальну реформу".
 
Свою ж поїздку до Угорщини Кулеба прокоментував так: "Ми в МЗС шукаємо компроміси в українсько-угорських відносинах, однак ніколи не зрадимо наші інтереси, не перейдемо "червоні лінії", які б шкодили суверенітету і територіальній цілісності України".
 
Угорське питання - це болюча тема на Закарпатті ще з початку незалежності. Останніми роками особливо загострилися українсько-угорські відносини та посилилася напруга у міжнародних стосунках.
 
Стосунки між Україною та Угорщиною почали серйозно псуватися навесні 2014-го року. Тоді прем"єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час виступу в парламенті вимагав подвійного громадянства та автономії для угорців, які проживають на Закарпатті.
 
Восени 2017-го року після ухвалення Верховною Радою закону про освіту, згідно з яким національні меншини поступово переводяться на навчання в школі українською мовою, а свою рідну мову зможуть вчити як факультатив. Щоб змусити Україну піти на поступки в цьому питанні, Угорщина блокує процес зближення України з НАТО.
 
Та угорці перевершили себе у створенні напруги між нашими державами у 2018-му році. Тоді, ВИБУХНУВ ПАСПОРТНИЙ СКАНДАЛ.  Він стався після появи в Інтернеті відео, на якому кілька українців отримують угорські паспорти і складають присягу на вірність Угорщині в консульстві цієї країни в місті Берегові. Саме тому більшість українців небезпідставно бояться створення Берегівського району на Закарпатті. Адже, в майбутньому, це може спровокувати розкол та розпад України на шматки.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория:
Клуб «Талия»
YouTube
Секреты женской
красоты и успеха :)
подписаться
Вступайте в Клуб «Талия»
x