статьи

СБУ затримала журналіста Коцабу

СБУ, Коцаба, свобода слова, звинувачення у державній зраді

Статья. СБУ, Коцаба, свобода слова, звинувачення у державній зраді

Служба Безпеки України затримала журналіста та блогера Руслана Коцабу. Сталося це 8 лютого цього року. Журналіста звинувачують у державній зраді, на додачу — ще й в ухиленні від мобілізації. Приводом для затримання Коцаби співробітниками СБУ стало відео в мережі Ютуб, відзняте на побутову камеру. Викладене це відео було ще влітку 2014-го року.

У відеозверненні Руслан Коцаба критикує політику Петра Порошенка та говорить, що готовий йти захищати Україну лише коли буде введений військовий стан. Мобілізацію ж мирних жителів до служби в зоні АТО, Коцаба називає незаконною, адже це суперечить законодаству України.
 
Служба Безпеки України затримала журналіста на 36 годин — до проведення суду. Івано-Франківський міський суд вирішив тримати Коцабу під вартою ще 60 днів, поки триватиме слідство.
 
Сам Руслан Коцаба зі звинуваченнями не погодився. Коментуючу своє затримання та власне суд, журналіст та блогер сказав, що дії влади нагадують йому часи Сталіна. Коли свободи слова немає взагалі. Людина не може вільно висловлювати свої думки, навіть за допомогою соціальних ресурсів, таких як Ютуб. Адже він лише висловив свою думку щодо мобілізації і вказав на її незаконність, без введення воєнного стану. За словами Коцаби, в цьому немає жодного натяку на державну зраду.
 
В свою чергу, 11 лютого Петро Порошенко прокоментував не лише затримання Руслана Коцаби. Президент поточнив, що СБУ затримала ще 19 людей, які проводили активну інформаційну кампанію проти мобілізації в Україні. Повідомляє інтернет-видання «Українська правда».
 
Затриманих звинувачують у критиці мобілізації. Петро Порошенко, Президент України: "СБУ вже виявила кубло, звідки генерувалася антиукраїнська активність і на сьогоднішніх день вже взяті за одне місце 19 активних критиків мобілізації. Були долучені журналісти – так звані журналісти і громадські діячі – так звані громадські діячі, які є такою самою загрозою, як і ворог на фронті і боротися з ним будемо так само ефективно". Також Петро Порошенко підкреслив, що такі дії влади ніяк не порушують свободу слова та демократію в країні.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: