статьи

Для чого створили Міністерство Правди?

Міністерство Правди, Міністерство інформаційної політики України

Статья. Міністерство Правди, Міністерство інформаційної політики України

У грудні 2014-го року в Україні з'явився орган цензури. Принаймні, так вважають більшість українських та європейських журналістів і громадських активістів. Адже створення Міністерства інформаційної політики України (в народі, Міністерства Правди або Мінстець), під керівництвом колишнього керівника 5-го каналу і кума Петра Порошенка — Юрія Стеця викликає неабияке занепокоєння в української громадськості.

Назва Міністерства говорить сама за себе. Тепер в Україні буде орган, де вирішуватимуть — що вважати правдою?! Рішення про створення Міністерства інформаційної політики було прийняте 1 грудня на засідання фракції Блоку Петра Порошенка. Проти цього голосували лише 3 депутати — Сергій Лещенко, Дмитро Добродомов та Світлана Заліщук. Ще троє — Мустафа Найєм, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Леонід Козаченко утрималися. За інформацією з джерел, таке рішення ухвалювалося за особистої присутності Президента України.
 
Вже наступного дня, українські журналісти вийшли під стіни Верховної Ради з плакатами «Стоп Міністерству кумівства», “Стоп цензурі”, «Немає грошей на танки? Зате є на Мінправди». Цим журналістська спільноста виступила проти створення новоспеченого бюрократичного органу. Особливе обурення ужурналістів викликало те, що подібний орган був створений без консультацій та публічного обговорення з журналістськими організаціми, медіа-експертами та самими журналістами. Тобто, точку зору самих ЗМІ ніхто не враховував!
 
Офіційно, постанова про ствоворення Міністерства інформаційної політики ухвалена 14 січня 2015 року. Повідомляє, “Урядовий портал”. Хоча міністра данного міністерства Юрія Стеця було призначено ще 2 грудня 2014-го. Офіційна мета органу — протидіяти російській пропаганді, займатися інформаційною політикою держави та її інформаційною безпекою.
 
На появу Міністерства інформаційної політики одразу відреагували і в світі. Міжнародна та Європейська Федерації журналістів закликали Кабінет Міністрів України скасувати рішення про створення такого органу. Правозахисна організація “Репортери без кордонів” засудила створення подібного Міністерства. Крістоф Делуар, генеральний секретар «Репортерів без кордонів», сказав: «У демократичному суспільстві, регулювання засобів масової інформації є обов'язком самих ЗМІ, або, можливо, незалежного органу, але у жодному разі це не є функцією виконавчої влади. Створення Міністерства інформація є гіршою відповіддю на серйозні проблеми для української влади». Навіть ідею появи такого органу в Україні, представник Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимир Яворський назвав: «Діагнозом абсолютного нерозуміння основ демократії та прав людини». Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що «Міністерство інформації — застаріла концепція у добу Інтернету. Це швидше підхід тоталітарних держав минулого століття». Підсумувати ставлення світової громадськості до українського Мінправди варто словами представника ОБСЄ Дуні Міятович, що це прямий наступ на свободу слова в Україні.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: