статьи

Журналісти вимагають розслідувати вбивство Гонгадзе до кінця

Акція пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе

Статья. Акція пам'яті журналіста Георгія Гонгадзе

16-го вересня вже традиційно у Києві пройшла акція пам'яті журналіста та засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе. Працівники ЗМІ та правозахисники не тільки запалили свічки та згадали вбитого колегу, а й звернулися до влади з вимогою розслідувати це вбивство "до кінця". Адже до цих пір не названі замовники злочину.

Кілька журналістських та громадських організацій звернулися до влади офіційною заявою: "Щороку 16 вересня, вже 18-й рік поспіль, ми, журналісти і правозахисники, звертаємося до українських високопосадовців з тими ж словами – розслідуйте, нарешті, до кінця вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Знайти і притягнути до відповідальності замовників обіцяли усі президенти та усі глави МВС та ГПУ. Але щороку повторюється те саме. Нас, представників українських медійних, правозахисних організацій та журналістської спільноти, обурюють постійні пусті обіцянки і ми вимагаємо у президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ та генпрокурора завершити розслідування, і назвати, нарешті, замовників вбивства нашого колеги."
 
16-те вересня для усієї журналістської спільности перетворилося на дату пам'яті усіх журналістів, які постраждали через свою професійну діяльність. На жаль, щороку цей перелік збільшується. Через професійну діяльність вбиті Павло Шеремет, Олесь Бузина та багато регіональних журналістів.
 
Посольство США в Україні в цей день вшанувало пам’ять усіх загиблих через професійну діяльність журналістів. Інформація про це з'явилася на сторінці дипломатичної місії у Twitter у день річниці вбивства журналіста Георгія Гонгадзе: "Сьогодні, у 18-ї роковини зникнення і вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе, ми згадуємо та вшановуємо пана Гонгадзе й інших журналістів, які загинули чи потерпіли від залякування та нападів через свою роботу".
 
Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000-го року. Через два місяці на Київщині знайшли обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати Гонгадзе. У березні 2016-го останки журналіста поховали.
 
15 березня 2008-го року трьох безпосередніх виконавців вбивства, колишніх працівників департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України - полковників Валерія Костенко і Миколу Протасова, майора Олександра Поповича - було визнано винними у здійсненні вбивства журналіста та засуджені до 12 та 13 років позбавлення волі. Екс-полковник МВС Микола Протасов пішов з життя наприкінці березня 2015-го за дивних обставин, начебто через хвороби серцево-судинної системи. Його смерть замовчувалася пенітеціарною системою майже тиждень. Адже навіть відомо про неї громадськості стало лише 4-го квітня 2015, хоча помер Протасов 29-го березня, 31-го березня його поховали.
 
У січні 2013 року Печерський райсуд Києва визнав винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача як головного виконавця цього страшного злочину і засудив його до довічного позбавлення волі. Замовників вбивства слідство не встановило.


читайте также:
Статья. Звільнення Валерія Залужного, причини, падіння рейтингу Зеленського
Звільнення Залужного
Статья. Українські діти загинули, війна, депортовані маленькі українці
Діти війни
Статья. Росія скоїла 457 злочинів проти журналістів і медіа в Україні
43 журналісти загинули на війні в Україні
Статья. Злочини проти журналістів під час війни РФ проти України
12 журналістів вбито під час війни РФ проти України
Статья. Дідівщина, самогубства, тортури в українській армії
Обличчя української армії


Поделиться:  
Опубликовать ВКонтакте Опубликовать в Facebook
Группы:  
Группа ВКонтакте Канал на YouTube

категория: